Ortelecul, atestare documentară, încă din anul 1411, când figurează în documente cu denumirea de “Pagus Vartelec”, adică “Cetate”. Din descoperirile arheologice reiese că este o localitate mult mai veche. Astfel in 1962 este descoperită o figură ZOOMOFORĂ din bronz, infăţişând un capricron - emblema corpului de trupa XIII – Gemina.

Nu-i de mirare pentru că doar câţiva
kilometrii ne despart de cetatea romană
“Porolissum” – Moigrad.

La poalele colinelor domoale şi primitoare ale Munţilor Meseş care-şi coboară codrii ca o streşină ocrotitoare peste locuri şi oameni, aici într-un minunat amfiteatru şi-au stabilit aşezarea, din vremi numai de ei ştiute primii locuitori ai localităţii ORTELEC, la periferia Zalăului.

Aici s-a remarcat locul unui vechi castru pe locul numit “Cetate” şi unde se înalţă astăzi bisericuţa “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Se presupune că din ruinele acestui castru s-a ridicat în 1840 această biserică şi locul se cheamă până în ziua de astăzi “Cetate”.
Cu timpul această bisericuţă a devenit neîncăpătoare şi credincioşii şi-au dorit o biserică nouă mai mare. În locul celei vechi nu s-a primit aprobare de a se construi alta şi Doamne, mult am căutat “loc Domnului”, până în 8 septembrie 2005 – Nasterea Maicii Domnului – când a venit un om providenţial din Timişoara şi ne-a donat terenul pentru noua biserică. În 21 mai 2006, nu în “axis mundi”, ci în locul unde a hotărât Maica Domnului, Prea Sfinţitul Episcop Vicar al Oradiei - Petroniu Sălăjanul a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul “NAŞTEREA MAICII DOMNULUI”.


ISTORICUL PAROHIEI ORTODOXE ROMANE
ORTELEC-ZALAU
Parohia 0rtodoxa Româna 0RTELEC este situata geografic în sud-estul Municipiului Zalau,facând parte integranta din Municipiu. Este mai ridicat ca nivel decât Zalaul, pe un platou întins cu întreruperi de vai mici ce izvorasc din Muntii Meses care se înalta cu piscurile sale pâna înspre sud-est, pâna la Cetatea Porolissum.
© Parohia Ortodoxa Ortelec | design Cosmin Filip